Vier gevaren van verouderde apparatuur

01-01-2025 | Beveiliging

Wist je dat het blijven gebruiken van verouderde apparatuur juist meer geld kost?

Als ondernemer houd je de kosten graag in de hand, maar wist je dat het blijven gebruiken van verouderde apparatuur juist meer geld kost? In de praktijk blijkt dat veel bedrijven blijven werken met oude systemen, omdat deze het nog naar behoren lijken te doen. Het gebruik van oude apparatuur kan echter verschillende gevolgen hebben voor jouw bedrijf.

Wordt de apparatuur waar je dagelijks mee werkt steeds langzamer? Krijg je meldingen over software die niet meer wordt ondersteund? Grote kans dat jouw apparatuur verouderd is geraakt.

Verouderde apparatuur is langzaam en vermindert de productiviteit

Een stilzittende werknemer kost geld, wat op kan lopen tot duizenden euro’s per jaar. Het werken op oude computers of een trage server vertraagt de dagelijkse taken zoals het openen van programma’s, het laden van documenten en verwerken van gegevens. Je merkt het misschien niet, maar al deze kleine vertragingen stapelen op over een hele werkdag. Bij hele langzame systemen zorgt het ook nog eens voor frustratie bij jouw medewerkers.

Rekenvoorbeeld:
Een medewerker die dagelijks 15 minuten wachttijd heeft door traagheid, verliest bijna 60 uur per jaar – per persoon. Dit is tijd die ze aan belangrijke projecten hadden kunnen besteden.

Verouderde apparatuur is kwetsbaar voor cyberaanvallen

Eén van de grootste gevolgen van het gebruiken van verouderde apparatuur is dat je op den duur geen nieuwe updates meer ontvangt. Je ontvangt updates omdat er een kwetsbaarheid is ontdekt en deze kwetsbaarheid een risico vormt voor jouw online veiligheid. Wanneer je belangrijke beveiligingsupdates misloopt, kunnen hackers makkelijker bij jouw bedrijf binnenkomen. Zij richten zich specifiek op oude en kwetsbare software waarvan ze weten dat er geen veranderingen meer in plaatsvinden.

Zodra de hackers binnen zijn, hebben zij vrij spel met jouw bedrijfsgegevens. Dit geeft hen de mogelijkheid tot het blokkeren van computersystemen, diefstal van data, het verspreiden van gevoelige informatie en afpersing. Tegen een losgeldbedrag – dat snel op kan lopen – zouden de hackers jou weer toegang kunnen geven tot je eigen systeem.

Een datalek wordt vaak niet gemeld omdat dit schade kan doen aan de reputatie van jouw bedrijf. Het niet melden van een datalek is echter strafbaar en hierop staat een flinke boete.

Verouderde apparatuur heeft hogere onderhoudskosten

Het repareren van verouderde apparatuur is vaak duurder dan vervangen. Vervangende onderdelen worden schaarser en dus duurder. Dit zie je met name terug bij oude productiemachines, zoals vreesbanken of andere stuurcomputers.

Daarnaast verbruiken oude computers doorgaans meer stroom dan moderne computers. Je zou denken dat die tientallen watts niet zo veel doen, maar vermenigvuldig dit eens met het aantal computers en beeldschermen, acht uur per dag, 230 werkdagen per jaar. Dan kan je al snel veel stroomkosten besparen.

Maintenance

Verouderde apparatuur gaat eerder defect

Uiteindelijk gaat alle apparatuur een keer defect. Dit gebeurt altijd op de meest ongelegen momenten. Het is onmogelijk om te voorspellen wanneer jouw verouderde apparatuur defect gaat, maar dit zal in ieder geval eerder zijn dan nieuwe moderne apparatuur. Wanneer je geen goede back-up hebt, ben je veel tijd kwijt aan het herstellen van alle data en instellingen, als dit al te herstellen is. Je kan tijdig kritieke onderdelen preventief vervangen, maar dit biedt geen garantie voor een langere levensduur.

Hoe vervang je verouderde apparatuur?

Alle apparatuur in één keer vervangen brengt hoge kosten met zich mee. Vaak is het mogelijk om het vervangen in stappen te doen. Maak hiervoor eerst een overzicht van alle apparaten in jouw bedrijf, inclusief de leeftijd en functionaliteit. Deze lijst kan je vervolgens sorteren op waar de grootste problemen liggen. Vervang eerst de apparaten die het meest kritiek zijn voor jouw bedrijfsvoering en daarna de rest. Zo houdt je grip op de kosten.

Je kan ook een overstap naar de cloud overwegen. Cloudoplossingen zijn (bijna) onbeperkt schaalbaar naar jouw bedrijfssituatie en altijd up-to-date. Hiermee voorkom je onnodige beveiligingsrisico’s en heb je minder onderhoudskosten. Vaak kan je ook besparen op de kosten van hardware, omdat je voor de cloud een minder zware computer nodig hebt.

Twijfel je of jouw apparatuur verouderd is?

GPE Networks kan voor jou alle apparatuur en systemen in kaart brengen. Deze ICT-gezondheidscheck geeft inzicht in de actuele staat van jouw bedrijfsnetwerk en eventuele aandachtspunten. Hierbij kan je denken aan verouderde software, foutieve configuraties en beveiligingsmaatregelen. Deze gezondheidscheck kan ook uitgevoerd worden als second opinion.

Vul onderstaand contactformulier in voor het maken van een afspraak of bel ons op 023 – 7640 540. We kijken ernaar uit om met jou samen te werken.

Persoonlijke service, eerlijk advies en slimme oplossingen: wij zijn jouw complete ICT-partner.
support