Bescherm jezelf tegen ransomware

31-03-2024 | Beveiliging

Ransomware aanvallen? Dat gebeurt toch alleen maar bij grote bedrijven?

Digitale virussen die de toegang tot jouw computer en bestanden blokkeren, komen helaas nog steeds vaak voor. Deze ‘kaapvirussen’ worden ook wel ransomware genoemd. Hackersgroepen en criminelen kunnen met het gebruik van deze techniek losgeld eisen, bedrijven afpersen door te dreigen gevoelige informatie te delen, instanties gericht aanvallen of zelfs aangesloten derden (klanten, stakeholders) schaden. Bij een zorgvuldig voorbereide en gerichte aanval kan het losgeld gemakkelijk tot in de honderdduizenden euro’s oplopen.

Wellicht acht je de kans klein dat jouw bedrijf gericht zal worden aangevallen, want zoiets komt toch alleen voor bij de grote bedrijven? Toch blijkt het overgrote deel van de cyberaanvallen niet gericht te zijn, vaak met het doel om via leveranciers bij de grotere bedrijven te komen. Deze zogenoemde opportunistische aanvallen – met als doel zoveel mogelijk bedrijven en partijen te schaden – kunnen iedereen treffen. Grote hoeveelheden kleinere bedragen maken immers ook veel winst.

De overheid adviseert via het Digital Trust Center onder andere om een professioneel antivirusprogramma te gebruiken en deze up-to-date te houden. GPE Networks biedt uitstekende bescherming in de vorm van Bitdefender MDR, een proactieve ‘alarmcentrale’ die 24/7 toezicht houdt en alarmeert. Meer informatie: Bitdefender MDR. Ook wordt aangeraden om regelmatig back-ups te maken en deze veilig te stellen, dit kan je doen via de 3-2-1 methode. Lees meer informatie over het maken van back-ups: 3-2-1 methode voor het maken van back-ups.

Neem contact met ons op voor meer adviezen hoe je jouw bedrijf kan beschermen tegen ransomware en wat wij hierin voor jullie kunnen betekenen. Wil je meer weten over ransomware en wat het doet? Het Digital Trust Center legt dit in begrijpelijke taal uit: www.digitaltrustcenter.nl/informatie-advies/ransomware

Persoonlijke service, eerlijk advies en slimme oplossingen: wij zijn jouw complete ICT-partner.